Basturma

Basturma šodien ir retums un to ne vienmēr var iegādāties delikatešu veikalā. Basturma ir sālīta, sapresēta un kaltēta medījuma vai liellopa gaļa, kas piesūcināta un pārklāta ar speciālu garšvielu maisījumu "Basturma". Pasniedz ļoti plāni sagrieztu šķērsām muskuļaudiem kā delikatešu auksto uzkodu.


Kā pagatavot?

Medījuma vai liellopa mugurdaļas mīkstumu jāsagriež 30cm garos, 12cm platos un 6cm biezos gabalos. Sālāmajā traukā ieber kārtiņu sāls uz kuras vienu otram blakus liek sagatavotos gaļas gabalus tos pārberot ar sāls un salpetra maisījumu (nitrītsāli) tā, lai starp kārtām un virsū būtu maisījums. Ja nav nitrītsāls, tad izmanto parasto rupjo sāli. Gaļu pārklāj ar linu vai kokvilnas audumu un atstāj 2 diennaktis iesālīties. Tad gaļu apgroza tā, lai tie gabali, kas bija augšā, būtu apakšā un atstāj atkal uz 2 diennaktīm. Pēc tam gaļu izņem no sālījuma un nomazgā lieko sāli ar aukstu ūdeni (var pamērcēt, ka ir par sāļu), tad novieto uz koka redelītēm un ļauj apžūt.


Uz galda uzklāj retu linu vai kokvilnas audumu un uz tā novieto gaļu, auduma malas stingri savelk, pāri pārliek dēļus un visu to noslogo ar smagu slogu. Noslogoto gaļu iztur 5 stundas, tad nomaina audumu un iztur vēl 12 stundas. Pēc presēšanas gaļu stingri nosien ar auklu un pakar ēnā uz 12 stundām, lai tā apžūst ( gaļai jābūt sausai )


Maisījumam "Basturma" pievieno ūdeni un samaisa, līdz iegūst viendabīgu konsistenci šķidra, skāba krējuma biezumā. Nopresētos un apžēvētos gaļas gabalus pārklāj ar maisījumu plānā kārtā un kārto sālāmajā traukā vienu otram blakus un iztur 4 dienas. Šo procedūru atkārto 3 reizes.


Šādi sagatavoto gaļu izņem un pakar ēnā kaltēšanai uz 10 dienām.


Vienam kg atkaulotas gaļas nepieciešams aptuveni 200g sāls gaļas sālīšanai, 150 g maisījuma basturma.


Lai Jums izdodas un labi garšo!